Bilgisayar Hakkında Yazılan 3 Kısa Makale

Bilgisayarın Faydaları ve Zararları

Bilgisayar ilk kez ABD’de icat edildi. 1970’li yılların başında askeri amaçlarla kullanılan bilgisayar zamanla iş dünyasında önemli bir kullanım alanı buldu. İş alanında sağladığı kolaylıklar sayesinde kısa zamanda Amerika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaygınlık vazgeçilmez olan bilgisayarın Türkiye’ye girişi ise 1980’li yılların başından itibarendir.

Türkiye’de bilgisayarlar 2000’li yılların başından itibaren yaygınlaşmaya başladı. İlk olarak devlet dairelerinde kullanılan bilgisayarlar son on yıl içinde hemen her eve girerek insanların günlük yaşantılarının önemli bir parçası haline geldi. Çocukların ödevlerini kısa zamanda yapmasını, büyüklerin haberleşme ve iş dünyasında daha hızlı ve pratik bir şekilde çalışmasını sağlayan bu bilgisayarların önemli yararlarıyla birlikte toplumsal yaşayışı zedeleyen birtakım zararları da bulunmaktadır. Örneğin, bilgisayarlar çocuklar üzerinde önemli etkiler gösteren aletlerdir. Çocuklar bilgisayarlara yükledikleri oyunlarla uzun süre vakit geçirince günlük hayattan ve çevreden uzaklaşır, bunun sonucunda da asosyal bir şekilde yetişir. Bilgisayarda fazla vakit geçiren çocuklar bazı psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilir.  Ailelerine karşı gelebilir, aile ve toplum arasındaki ilişkileri zedelenebilir. Ayrıca bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek tembelliğe, hareketsizliğe ve şişmanlığa neden olur. Yani bilgisayarlar dolaylı yoldan hastalıklara da davetiye çıkarabilir.

Kısacası bilgisayarın birçok yararı olmasına rağmen önemli zararları da bulunmaktadır. Bu zararlarından korunmak için bilgisayar kullanımını ölçülü bir şekilde gerçekleştirmeliyiz. Aşırı bilgisayar kullanımı da zararlı az kullanım da. Bunun ölçüsünü ayarlamak tamamen insanın iradesinin elinde. Doğru bir Planlamayla bilgisayarın zararlı etkilerinden rahatlıkla korunabiliriz.

Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilecek 3 Önemli Durum

 

  1. Bilgisayar ve Ekipmanın Doğru Kullanımı

İster kişisel ister iş bilgisayarı olsun, sağlık ve güvenlik önlemleri dikkate alınmalıdır. Çünkü özellikle uzun süre bilgisayar kullanımı sonrasında bazı önemli sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır.  Göz sorunları, göz kuruması ağırlıklı olarak görülür. Bunun için bilgisayar başında kalınan sürede gözlerin en fazla on dakikada bir ekrandan uzaklaştırılması, gözlerin açılıp kapatılması faydalı olur. Yine uzun süre tekrarlayıcı hareketlere maruz kalan parmaklar için beyaz parmak sendromu adı verilen bir meslek hastalığı tehlikesi söz konusudur. Yine uygun olmayan bilgisayar, klavye, fare, sandalye ve masa nedeniyle kullanıcının kas iskelet yapısında problemler çıkabilir.  Boyun fıtığı ve Karpel Tunnel Sendromu bunlardandır. Bu hastalıklardan korunmak için ergonomik araç gereç kullanmak ve bilgisayar başında geçirilen zamanı azaltmak en iyisidir.

 

  1. Bilgisayarı Yararlı Amaçlar için Kullanmak

Bilgisayar kullanım amacına uygun olarak kişisel ve toplumsal fayda odaklı olmalıdır. Bilgi, haberleşme ve oyun amaçlı kullanımda makul süreler tercih edilmelidir. Dersleri, hobileri veya sosyal hayatı olumsuz şekilde etkileyecek düzeyde bilgisayar kullanımı yanlıştır. Bilinçli bilgisayar kullanıcıları için bilgisayarlar bilgiye ve öğrenmeye giden çok önemli araçlardır. Ancak bu kadar faydalı araçları sadece oyun oynamak, müzik veya video izlemek için kullanmak zararlı sonuçlara neden olacaktır.

 

  1. Bilgisayar ve İnternet Kullanımı Etik Anlayışı

Bilgisayarlar günümüzde sadece kişisel amaçlı etkinlikler için değil evrensel olarak dünyanın her tarafındaki insanlar veya topluluklar için etkileşim aracıdır. İnternet dünyasının kapsamına giren sosyal medya ve diğer etkileşim araçlarını kullanımı bu nedenle önem kazanmıştır.

İnternet etiği, genel ahlaki yaklaşımlar, kültürler kapsamında dikkate değer bir önem arz eder. En kısa açıklaması internet kullanımı sırasında kişilere, kurumlara, kültürlere saygılı olmaktır.

Bilgisayar Sonrası Gelecek Teknolojik Araç

İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından birisi bilgisayar. öyle ki bu icat sayesinde sağlıktan, mühendisliğe, spordan seyahate kadar hemen her alanda kullanılan araçlar için vazgeçilmez bir unsur. Daha açık bir ifadeyle bilgisayar, sadece kendi ana amacı için değil diğer alanlar için yardımcı veya ana unsur olarak kullanılmakta. Örneğin inşaat mühendisleri bilgisayarı, kendi mühendislik alanlarının tüm alt dallarında kullanmaktadır. Kuşkusuz bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Telefonlardan sonra telsiz telefonlar yani cep telefonları üretilince ortaya çıkan şey, bilgisayarlar için pek geçerli olacak gibi durmuyor. Keza yukarıda anlatılan sebeplerden dolayı bilgisayarlar kendi içinde gelişim sağlamakta. Bu da hız, depolama ve konfor anlamındaki sürekli iyileşme anlamı taşıyor. Bundan sonra piyasaya çıkacak bilgisayarların daha hafif, daha kapasiteli, daha hızlı ve daha kullanıcı dostu olacakları konusunda herkesin fikri aynı. Her yeni çıkan işlemci, bellek, ekran tipi bir öncekini geçerek devam eden bir yenileşme. Belki de her yeni bilgisayar yeni bir buluş.

Bilgidemeti

Yorum Yazın